top of page

Utdrag ur kyrkostämmoprotokoll.

 

 

1873 lades stenmur runt den gamla kyrkogården. Tydligen hade tidigare kyrkogården så att säga legat för fäfot.

 

1875 åtog sig muraren Salmon Nilsson Grönaberg att av överbliven sten från kyrkogårdsmuren lägga en stenmur runt skolan i Nöttja. Stenmuren skulle hålla två alnars bredd i botten och en höjd av två alnar. För detta skulle han ha 50 öre famnen.

 

Vid en senare stämma beslutades om en höjning till 75 öre famnen, för att han inte skulle göra ekonomiska förluster på arbetet.

 

 

1879 beslutades att låta förstärka kyrkans västra gavel med järn samt att med flis igenmura befintliga springor. Vid detta tillfälle beslutades också att tillbygga ett så kallat vapenhus vid kyrkan av överblivet virke från skolhusbygget. Av någon anledning blev det senare beslutet inte verkställt.

 

 

Vid stämma den 12/9 1875 beslutades att låta reparera orgeln och insätta en ny stämma för 200:- kronor. Tydligen beskylldes kantor Nylander för att ha misskött orgeln, för vid samma tillfälle yrkades att kantor Nylander skulle ställa godkänd borgen för orgelverkets skötsel och vård, samt att han skulle åläggas att genomgå behörig organistexamen.

 

Vid senare stämma den 17/9 1876 ”med anledning av att några fordrat borgen för orgelverkets skötsel och vård av kantor Nylander, beslutades att församlingen själv skulle svara för de brister som genom Nylanders skötsel och vård kunde detsamma tillskyndas”. Mot detta beslut reserverade sig: J. G. Johanson, Bolmaryd, Frans Johnson, Bolmaryd och Petrus Johanson, Balkarp. Vid samma stämma uppmanades tempelbesökarna att draga försorg om tempeldörrarnas stängning under gudstjänsterna, samt att kyrkväktaren, för kyrkklockornas behöriga smörjning, anskaffa klocksmörja på kyrkans bekostnad.

 

 

Vid kyrkostämma den 29/5 1879 gjordes följande uttalande och beslut:

Till förekommande av det oskick som inrotat sig vid behandling av kyrkans ringklockor, i det att ynglingar utan urskillnad vid olämpliga tider verkställa kvällsringning, så vill församlingen, till nog efterlevnad ha beslutat att ringsträngarna skola inlåsas och nycklarna förvaras hos kantor Nylander. Inte förrän 1942 bestämdes att helgmålsringningen skulle verkställas på bestämda tider och bekostas av församlingen och inte som hittills frivilligt av församlingsmedlemmarna.

 

 

Förslag framkom vid stämma den 22/5 1886 om att låta måla och reparera kyrkan invändigt. Någon större reparation ville man inte underkasta sig, emedan man hyste förhoppning om att kunna uppföra en ny kyrka inom 15 år.

 

 

1874 infann sig kyrkoherden och kyrkorådet hos hemmansägare Carl Samuelson i Extorp för att medla mellan honom och hans hustru. Den senare hade flyttat från honom sedan hon kommit på honom i sängen hos pigan.

 

 

Den år 1855 beslutades utdebiteringen för inköp av orgeln gick tydligen trögt, för 1873 beslutades att så vitt möjligt var, låta indriva resterna av den 1855 för orgelns betalande verkställda utdebiteringen Man beslutade då också att avskriva en del, mot reverser utlånade penningar, till

personer som senare avvikit till Amerika.

 

 

Vid genomgång av protokoll har några beslut av större intresse inte kunnat sparas förrän 1916 då beslut fattades om att låta utvidga kyrkogården. Då detta beslut kan ha ett kulturhistoriskt intresse har jag avskrivet detta in extenso.

 

Till följd av att Nöttja kyrkogård nu försatts i ett prydligare skick, genom anläggande av gångar och plantering av prydnadsträd är den ej längre tillräckligt stor som begravningsplats. Vad som i hög grad bidragit till detta är att sedan begravningsplatsen fått ett prydligare utseende, hava sockenborna i stort antal börjat intressera sig för sina anförvanters gravar, genom att friköpa gravplatser och hålla dessa väl i ordning och förse dem med minnesvårdar av sten, anser stämman att en utvidgning av begravningsplatsen vara nödvändig, enär ej ens likkistorna hinner ruttna innan omgrävning måste ske.

 

Det jordområde av Nöttja bys så kallade allmänning vilket gränsar till den nuvarande begravningsplatsen och enligt en av distriktlantmätare N. Olofson 15 januari 1915 upprättad karta, omfattar en yta av 0,242 har anser stämman vara synnerligen lämplig härtill.

 

Nämnda allmänning som vid ägodelningsförrättning i Nöttja by blivit uttagen som byns gemensamma grustag och vattningsställe uppfyller dessa ändamål lika väl, sedan socknen fått äganderätten till den del därav som nämnda karta upptager, ty denna del utgöres blott av flygsand på

lerbotten och gränsar ej till ån. Eftersom ägarna till nämnda allmänning utgöres av 1/2 m.tal Nöttja Stom, varifrån medgivande till äganderätt av det ifrågavarande området är mycket svårt att erhålla och i övrigt av16 st hemmansägare som var och en visat sig uppställa olika villkor för nämnda medgivande, så anser stämman det nödvändigt att expropiera området för att inom behövlig tid få det ordnat som begravningsplats.

 

Alla kostnader för nämnda utvidgning bestrids av kyrkokassan, som till stor del uppstått genom inkomster av försäljning av gravplatser på den nuvarande kyrkogården.

 

1950 beslutades enhälligt, att kyrkan skulle renoveras enligt ett av arkitekt Jörgen Jörgensson upprättat förslag. För övrigt finns inte mycket omnämnt i kyrkostämmans protokoll om den 1951 utförda renoveringen.

 

Ett par andra protokoll kan kanske också ha intresse.

1889 beslutades att försälja en kyrkan tillhörig äng i Norretorpa till det pris den kan betinga, dock ej mindre än 105:- kronor.

M. Sch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kantor Nylander, tillskyndare och

huvudman för vägbygget mellan

Bäck och Hinneryd 1884.

 

bottom of page