top of page

Historik över tillkomsten och utvecklingen av Nöttja Kooperativa handelsförening

 

I början på 1800-talet fanns det inga fasta butiker på landsbygden. Det var kringvandrande försäljare som förmedlade varor av olika slag, minst matvaror som till största delen tillverkades i hemmen. I de större samhällena fanns upplagring och försäljning av varor. Från Nöttja, och ävenandra socknar var det oxskjutsar med någon skjutsbonde som reste till Halmstad bland annat oc h inköpte varor till hushållen i bygden.

 

Nöttja by hade sitt laga skifte 1861-1863 och i de handlingar och kartor som finns sedan dess blev det konstaterat att en byggnad öster om Bolmån nyligen blivit uppförd och ansluten till Algutsgård. Hela området i övrigt öster om ån var utmark som var gemensam för byn, där det endast fanns torpbyggnader.

Efter laga skiftet blev fastigheten Algutsgård placerad öster om ån och fördelad på 3 fastigheter.

En av dem som blev boende där var Hedlund, som under sin första tid verkade som gårdfarihandlare men så snart som tillstånd gavs förupprättande av fast affär ordnade en sådan, där den nuvarande affären finns.Han drev denna från slutet av 1870-talet, och sedan hans son övertagit densamma, drevs den fram till omkring 1917.

Den drevs sedan fram till 1920 av en man som hette Hörden.

 

I Nöttja hade bildats en lantmannaförening som förmedlade varor till bönderna. Den hade gödning och kalk samt foder. Efter några år upprättade föreningen en affär på andra sidan Bolmån. Denna drevs i början endast några dagar i veckan.

Vid årsskiftet 1919-1920 blev den gamla affären till salu. Då beslutade lantmannaföreningen att övertaga den och lägga ner den som de förut haft igång. Samtidigt lade man också om föreningen till en kooperativ förening som övertog all försäljning av varor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medlemmar i den gamla föreningen hade inte bara varit nöttjabor utan även från Annerstad, Torpa och Hinneryd. De övergick i den nya föreningen som fick ett stort medlemsantal.

I den första styrelsen var våra kommunalmän med: Idof Svensson, Vilhelm Andersson, Fritiof Karlsson med flera.

Väl skrivna protokoll av en hel rad sekreterare visar att den generation som dessa representerar kunde både formulera och skriva utomordentligt läsvärt och förståeligt.

 

Den första föreståndaren var Torsten Aronsson från Staverhult men han var kvar endast ett år. Sedan var det ytterligare 2 stycken till 1925, då Gunnar Johansson tog vid och var kvar till 1945.

Utvecklingen under de 80 år som rörelsen drivits har varit omväxlande. De första 10 åren var det ganska stora problem att få det hela att fungera. Det var svårigheter att få telefonledning som man själv fick bekosta mellan affären och Hamneda. Man fick bekosta med nya stolpar och ledningar. Den förra lantmannaaffären som nedlagts togs upp igen och konkurrerade med en privataffär. Men så småningom blev årsresultaten sådana att en återbäring och ränta på insatskapitalet kunde betalas under större delen av 30-talet samt under 40- och 50-talen.

En butik i Hamneda upprättades i början på 40-talet som filial till Nöttjabutiken. Rörelsen där kunde inte konkurrera med de privata affärerna där och rörelsen gick ganska snart med förlust. Den var kvar trots detta till1962.

Under en viss tid före det slakteriföreningen för länet startat köpte också föreningen slakt från medlemmarna och förmedlade detta till företag i Ljungby. Viss del därav styckades och försåldes i affären. När Olsson var föreståndare, kom förslaget om nybyggnad av affärs- och bostadsfastigheten och detta utfördes 1957.

Föreningens ekonomi blev på grund av kostnaderna försämrad och ansvaret för affärsrörelsen övertogs av KF:s Svensk Hushållsförening. Efter att ha drivit försäljningen i 3 år föreslog de att föreningen skulle gå i fussion med Konsum Ljungby. Efter omfattande förhandlingar beslutade föreningen att utgå ur S.H.F. och att överta driften av affärerna i egen regi. Det hade framkommit, att ljungbyföreningen omgående tänkte lägga ner affärerna i Nöttja och Hamneda.

 

Det har lyckats att hålla affären igång till slutet av 1980 då affärsfastigheten försåldes och affärsrörelsen nedlades. Det lyckades att försälja fastigheten till Kristina Sjöberg som driver affärsrörelsen i fortsättningen.

Med hopp om att den kan fortsätta framåt i tiden, ger det en förmån för innevånarna i vår bygd.

Frid. J.

bottom of page