top of page

Kommunalstämmoprotokoll

 

1893 Till epedemisjukstuga, vid inträffat fall av kolera, arrenderades av Henning Fransson, Bolmaryd en för ändamålet lämplig mangårdsbyggnad, utan ersättning utom vid inträffat sjukdomsfall då stugan begagnas.

Stugan har den utrustning som för ändamålet erfordras. Till sjuksköterska antogs Ida Sofia Petrusdotter, Balkarp, som vid inträffat skjukdomsfall har att sig infinna och under tjänstgöringen erhålla nöjaktig betalning.

Till uppsyningsman utsågs ordföranden. Till besiktningsman utsågs fjärdingsman A. J. Bard.

 

1895 I den händelse järnvägen Astorp-Markaryd följer den inom kommunen utstakade linjen med stationen inom kommunen blev genom votering med 509 fyrkar mot 54 beslut fattat, att å kommunens vägnar teckna 15.000:- kronor och skall detta, om järnvägen kommer till stånd,

betalas enligt gällande lag.

 

30/10 1899 Rörande väckt förslag om att Johanna Pettersdotters från Hästhult stugbyggnad skulle förflyttas på kommunens bekostnad ansågs att några medel till detta inte borde beviljas, utan beslöt stämman att till Kungl. domänverket ingå med en nådig ansökan om att stugan mot skälig ersättning få behålla nyttjanderätten för den jord stugan är uppförd på under innehavarinnans livstid.

 

1900 Beslutades enligt Kungl. befallningshavande i länet utfärdad kungörelse att välja ordningsmän att omhänderta lösdrivare och bettlare samt befordra dem till vederbörande kronobetjäning. En valdes från varje rote.

 

1902 Kommunalordförande Lars Johan Gummesson har varit försvunnen sedan 23/9.

 

28/12 1905 Beslutades att tillsammans med Torpa kommun avlöna barnmorska, och hon får bo antingen i Sunnertorp eller Källshult.

 

1913 Ansökan från Adolv Andersson i Staverhult att föra ångbåt mellan Hornsborgs järnvägsstation till Nöttja. Stämman uttalade att detta var av stort behov och till stor nytta för socknen.

 

18/6 1913 Från svenska djurskyddsföreningen var en anhållan att stämman skulle välja en husdjursskyddskommitté. Stämman ansåg att frågan var av stor vikt och valdes enhälligt kommunalnämnden som uppmanades att noga tillse att slakt utan föregående bedövning ej förekom och att husdjuren blev väl vårdade.

 

7/12 1913 Extra stämma. De vid stämman deltagande ansåg att det vore nyttigt om en telefonförbindelse kunde komma till stånd i socknen. Beslut fattades enhälligt att söka på enskild väg och med enskilda bidrag söka få till stånd en telefonledning till Annerstad. Då Kungl. domänverket äger stora skogsarealer inom socknen, beslutade stämman ingå till domänstyrelsen med en anhållan om att på nämnda skogsområde få ett antal på rot stående träd till stolpar för nämnda telefonledning.

 

18/12 1913 § 8 Stämman ansåg att något bör göras för Sven Andersson från Fredriksberg, så han får en bättre bostad. Uppdrogs åt kommunalnämnden att snarast söka skaffa honom en bättre bostad. (Kungl. domänverket hade tidigare låtit nedriva hans sedan många år innehavda

bostad och ladugård då dessa låg på ofri grund och han vägrades nytt arrende. Han flyttade då in i en jordhåla som han täckte över med en del bräder från det rivna huset. Tydligen bodde han här i mer än 2 år).

 

22/11 1914 Beslutades att ej genom statens livsmedelskommission inköpa något förråd av brödsäd, utan fattades beslut att inköpa 10.000 kg rågmjöl att lagra på förråd till efter 1 maj 1915. Uppdrogs åt kommunalnämnden att låta inköpa så fort som möjligt, samt på kommunens bekostnad upplåna pengar att betala detsamma, samt gav kommunalnämnden full rättighet att för försäljning utlämna till dem som de anser äro i behov därav.

 

29/11 Extra stämma. Stämman utsåg fjärdingsmannen J. A. Lidell jämte kommunalnämnden, att så fort ske kan besöka Sven Andersson, Fredriksberg och söka få honom att flytta därifrån, samt att skaffa bättre husrum både åt honom och hans ko.

 

16/11 1916 Stämman beslutade att på tisdag inköpa torplägenheten Bokelund i Staverhult och låta torparen Sven Andersson, Fredriksberg bebo detsamma så länge kontraktet räcker.

bottom of page